8 kwietnia, 2013
8 kwietnia, 2013
Alergia?
Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Reakcja IgE czyli związana z przeciwciałami immunoglobulin E jest odpowiedzią systemu odpornościowego na jedzenie lub jego składnik, który zostanie rozpoznany jako 'obcy’. Obronnym mechanizmem organizmu jest wydzielenie histaminy, która prowokuje zapalną odpowiedź. To jak w sytuacji gdy ciało próbuje pozbyć się grypy – czujemy jak walczy, mamy zatkany nos, kichamy itd. Alergia jest więc związana stricte z systemem odpornościowym. Objawy mogą być różnorodne: kłucie w jamie ustnej, puchnięcie ust czy języka (nawet twarzy, krtani), kłopoty z oddychaniem, wysypka, zawroty głowy czy mdlenie. Mogą mieć też łagodniejszą formę np. nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunki. Jest to przeważnie natychmiastowa reakcja i nie sposób jej nie odnotować dlatego powiązanie z alergenem bywa dość proste.
A nietolerancja…
Nietolerancja pokarmowa jest reakcją z udziałem immunoglobulin IgG, IgA lub IgM, która jest niepożądanym efektem konsumpcji produktu lub jego składnika. Przeważnie nietolerancja jest ściśle związana z systemem pokarmowym i odpornościowym. W praktyce oznacza to, że często mała ilość danego jedzenia nie wywoła reakcji, ale chroniczna jego konsumpcja może być odbierana jako szkodliwa i wywołać odpowiedź ze strony układu odpornościowego. Najczęściej ma to miejsce gdy organizm nie radzi sobie z trawieniem jedzenia, przyswajaniem, absorpcją lub na skutek chorób jelit (np. nieszczelnego jelita, SIBO). Przykładem nietolerancji jest FODMAPS. Tak naprawdę każdy produkt może być problematyczny w mniejszym lub większym stopniu.
Reakcja na nietolerowany produkt jest często oddalana w czasie. Może pojawić się nawet po kilku tygodniach, dlatego ciężko powiązać symptomy bezpośrednio z dietą. Jeśli cierpisz na długoterminowe, czasami niekomfortowe ale 'do przeżycia’, symptomy ze strony układu pokarmowego, na które zmiana diety nie wpływa to właśnie może być nietolerancja pokarmowa.
Objawy nietolerancji: